Les sessions

1a Sessió: «Economia pel bé comú»

L’actual sistema econòmic ha acabat derivant en un capitalisme agressiu i deshumanitzant que: premia a les empreses que són capaces d’acabar amb els seus competidors,genera beneficis bursatils per aquelles companyies que milloren els seus balanços quan acomiaden a mitja plantilla. I té com a únics referents i ídols, el rànquing de milmilionaris mesurat tan sols per l’èxit dels seus negocis.

Però a Àustria i a Alemanya, un grup d’economistes, analistes i estudiosos de diferent origen porta anys tractant de descobrir  en quin moment es produí el divorci entre l’economia i l’ètica i si hi ha alguna manera de tornar a reunir-les. I sí, a final del 2010 van dissenyar un model que anomenen Economia del Be Comú, que pot semblar una utopia, però que se sustenta en referències i càlculs reals i ja ha començat a donar els primers resultats.. El principal impulsor d’aquest projecte és el filòleg, ballarí i professor d’Economia de la Universitat de Viena, Christian Felber (Salzburg, 1972).

Aquest nou model proposa que tant les empreses com les economies nacionals s’auditin sobre la base d’una llista de 17 variables que quantifiquen aspectes com la qualitat de les condicions laborals, la igualtat de salaris entre homes i dones, el repartiment mesurat de la riquesa, el nivell de democràcia interna de les empreses, com cooperen amb altres companyies similars i el valor social que aporta la  tasca que realitzen. És a dir, premiar l’ètica. De moment hi ha 70 empreses europees que ja s’hi ha apuntat. A Espanya, n’hi ha 40 d’interessades, i el nombre va creixent cada dia.

Veurem el documental:

Capital Humà

Sèrie documental sobre sis projectes finançats per la Banca Ètica: Cal Valls, Alternativa 3, Albera, Arrels, Cultura 03, Aspace.

Debat posterior amb:

Joan Melé, subdirector general de Triodos Bank

Dimarts 23 d’octubre a partir de les 20h als Cinemes Maldà[mapa]

_______________________________________________________________

2a Sessió: «Educació pel bé comú»

L’educació té importància per al desenvolupament humà i l’enfortiment de les capacitats de les persones com a ciutadans responsables, creatius i productius. La inserció dels joves en el mercat de treball, el benestar econòmic sostingut i el paper de l’educació bàsica són claus per reduir la desigualtat i potenciar el desenvolupament futur.

Si ens remetem a una de les primeres definicions fetes del bé comú, de la mà de  Joan XXIII, trobem el següent: «el conjunt de condicions de la vida social que fan possible a les societats i a cadascun dels seus membres l’assoliment més complert i més fàcil de la pròpia plenitud». Podem concloure com n’és d’important el paper de l’educació, tant en escoles com en famílies, per a caminar cap l’assoliment d’aquesta plenitud.

Segons Joaquín García Roca (Educació per a la ciutadania, Quaderns CJ 149) «és bo que els alumnes aprenguin a argumentar a favor d’allò que és comú, a favor d’allò que s’estima, perquè és de tots, a favor d’allò que pot ser compartit. Ja es tracti de valors compartits, de llocs públics o de béns comuns,… Quants esforços educatius han calgut per tal de superar l’individualisme possessiu, que configura encara molts alumnes d’avui!.»

És quan s’estima el que és comú i compartit que estem en condicions de valorar el que és propi com allò que vivifica la identitat personal i social. L’educació té un paper clau en aquest aprenentatge.

Veurem un extracte del documental:

La educación prohibida

Una pel·lícula sobre la educació centrada en l’amor, el respecte, la llibertat i l’aprenentatge. Documenta experiències educatives no convencionals a America Llatina i Espanya.

Debat posterior amb:

Ismael Palacín,director de la Fundació Jaume Bofill.

Dimarts 30 d’octubre a les 20h als Cinemes Maldà [mapa]

________________________________________________________________

3a Sessió: «Societat pel bé comú»

Si hi ha una paraula que podem dir que descriu bé l’estil de vida de les societats desenvolupades aquesta és individualisme.  Aquesta actitud impregna tots els àmbits de la nostra vida: consum, oci, comunicacions, relacions,… Té una lectura positiva en la mesura en que l’individu ha estat capaç d’assolir la seva pròpia sobirania, la seva majoria d’edat,  ser autònom i desenvolupar-se lliurement com a persona. Però també negativa en el moment en que aquest es veu absorbit en una dinàmica autocentrada, ha anat perdent el concepte del germà i l’escalf de la comunitat (familiar, veïnal, …). I això no només és perjudicial per a ell sinó també per tot el seu entorn.

La situació de crisi actual i les mobilitzacions globals que se n’han derivat han obert un nou horitzó en la construcció d’una societat més comunitària. També l’aparició de noves eines de comunicació més democràtiques com Internet han permès, com il·lustrava Joan Subirats en el seu darrer llibre, la posibilitat de plantejar-nos una nova política: “està sorgint un espai de col·laboració i d’acció que busca modificar la situació actual, anant més enllà del dilema mercat – Estat. Els béns comuns, les lògiques cooperatives, la capacitat de compartir són expressions tradicionals alternatives al mercat, que han pres nova significació. Es proposa connectar els béns comuns digitals, ambientals i econòmics amb la renovació política i democràtica urgent i necessària.”

Tot plegat ens porta a plantejar-nos: com podem construir una societat més comunitària? Quins passos són necessaris? Cal una nova societat que ens dugui al compartir, al decidir conjuntament, a l’optar per l’altre, que posi al més feble al centre.

Veurem el documental:

El després de la crisi

Diferents pensadors internacionals, coordinats pel sociòleg Manuel Castells, parlen i discuteixen sobre com serà el futur, sobre quin món tindrem després de la crisi. Aquest document és un resum de les seves interessants i polèmiques idees.

Debat posterior amb:

– Esther Vivas, activista i experta en moviments socials.

Dimarts 06 de novembre a les 20h als Cinemes Maldà [mapa]

4 respostes a Les sessions

  1. Retroenllaç: Bloc de CJ » Segona sessió del Cicle de Cinema sobre pobresa i exclusió social: “Buscando el sol”, de David Blanco

  2. Retroenllaç: Arranca el tercer cicle de cinema! Anota ja les dates a l’agenda | Cicle de cinema sobre pobresa i exclusió social

  3. Retroenllaç: Joan Melé, un banquer poc habitual, convidat a la primera sessió del cicle | Cicle de cinema sobre pobresa i exclusió social

  4. Retroenllaç: Banca Ètica als Cinemes Maldà: De la crisi… al bé comú | Demana Banca Ètica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s