Societat pel bé comú – Tercera i última sessió del cicle

Si hi ha una paraula que podem dir que descriu bé l’estil de vida de les societats desenvolupades aquesta és individualisme.  Aquesta actitud impregna tots els àmbits de la nostra vida: consum, oci, comunicacions, relacions,… Té una lectura positiva en la mesura en que l’individu ha estat capaç d’assolir la seva pròpia sobirania, la seva majoria d’edat,  ser autònom i desenvolupar-se lliurement com a persona. Però també negativa en el moment en que aquest es veu absorbit en una dinàmica autocentrada, ha anat perdent el concepte de germà i l’escalf de la comunitat (familiar, veïnal, …). I això no només és perjudicial per a ell sinó també per tot el seu entorn.

La situació de crisi actual i les mobilitzacions globals que se n’han derivat han obert un nou horitzó en la construcció d’una societat més comunitària. També l’aparició de noves eines de comunicació més democràtiques com Internet han permès, com il·lustrava Joan Subirats en el seu darrer llibre, la posibilitat de plantejar-nos una nova política: “està sorgint un espai de col·laboració i d’acció que busca modificar la situació actual, anant més enllà del dilema mercat – Estat. Els béns comuns, les lògiques cooperatives, la capacitat de compartir són expressions tradicionals alternatives al mercat, que han pres nova significació. Es proposa connectar els béns comuns digitals, ambientals i econòmics amb la renovació política i democràtica urgent i necessària.”

Tot plegat ens porta a plantejar-nos: com podem construir una societat més comunitària? Quins passos són necessaris? Cal una nova societat que ens dugui al compartir, al decidir conjuntament, a l’optar per l’altre, que posi al més feble al centre.

El proper dimarts 06 de novembre a les 20h veurem:

El després de la crisi

Diferents pensadors internacionals, coordinats pel sociòleg Manuel Castells, parlen i discuteixen sobre com serà el futur, sobre quin món tindrem després de la crisi. Aquest document és un resum de les seves interessants i polèmiques idees.

Debat posterior amb: Esther Vivas, activista i experta en moviments socials.

Aquesta entrada s'ha publicat en Tercer cicle i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s