«Cal construir una societat basada en la cooperació i no en la competència». Crònica de la primera sessió del cicle

Joan Melé, subdirector de Triodos Bank, va ser el convidat a la primera sessió del cicle de cinema per parlar de com l’economia pot contribuir al bé comú. El visionat del documental «Capital Humà» va permetre corroborar l’existència, a casa nostra, de projectes amb caràcter social, cultural i ambiental sostenibles, de solvència econòmica i coherència amb uns principis que fan viables un nou model d’economia possible. Joan Melé va centrar la seva xerrada en la dimensió ètica dels diners i en el paper de la banca en el moment actual de crisi econòmica però també de valors.

Primer de tot ens recordava que no podem basar la nostra vida en l’economia. Hem creat una societat que gira al voltant dels diners. La primera clau de volta per a canviar aquest paradigma és l’educació. Per això ell diu que no hem de demanar als joves que s’adaptin a una societat malalta! Demanem-los que siguin transgressors, que intentin canviar les coses.

La competència en banca comercial, iniciada als anys vuitanta, va crear una escalada d’ofertes al client inigualable que va derivar en una generació preocupada únicament pels interessos que podien generar els seus estalvis. Durant molts anys no ens ha importat en què invertia o deixava d’invertir el banc els nostres diners amb tal que donessin exactament l’interès que demanàvem. Segons Melé, qui té diners té dos maldecaps: primer la por a no perdre’ls (que acaba generant una espiral d’enveja, recels, etc.) i segon com invertir-los per a poder tenir-ne encara més! Queda clar que els diners, més que posseir-los, ens posseeixen ells a nosaltres.

Cal que comencem a construir (i molts ja ho estem fent) un canvi social que vindrà única i exclusivament de la societat civil. Ningú fora de nosaltres podrà arreglar això. Qui digui que el mercat es regula sol s’equivoca. Cal basar aquesta nova societat , no en la competència (regla d’or en els mercats) sinó en la cooperació. És el moment de la unió: l’ajuda mútua ens fa més grans i més forts, ens multiplica.

Pel que fa a la situació actual dels bancs i caixes a España Melé fa una petició a que es posin límits a casos d’abús flagrants com el de les preferents. Segons ell els bancs continuen venent actius encoberts per la lletra petita amb voluntat d’abús i d’especulació. Cal continuar atents. Responent a preguntes del públic, confirma la relació directa entre els casos d’impunitat en temes de corrupció bancària i el finançament de partits polítics per part dels bancs.

Per últim davant el problema actual de manca d’ajudes, subvencions i crèdits als projectes socials i d’ONG, Melé va reiterar que si són solvents, la banca ètica els ajudarà, però que l’època d’ajudes a fons perdut s’ha acabat. Segons Melé però, los ONG no aconseguiran canviar el món si no canvia el model econòmic. Cal apostar, per un decreixement en consum de béns materials i per un augment del consum cultural, educatiu i de serveis socials.

Ens recordava que els éssers humans som duals, som capaços de donar la vida pels altres però també de tenir els sentiments més mesquins. Cal doncs apel·lar a la consciència, és l’única manera en que la persona donarà el millor d’ella mateixa.

Aquesta entrada ha esta publicada en Tercer cicle. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s