Una mica més sobre l’economia del bé comú

L’actual sistema econòmic ha acabat derivant en un capitalisme agressiu i deshumanitzant que: premia a les empreses que són capaces d’acabar amb els seus competidors,genera beneficis bursatils per aquelles companyies que milloren els seus balanços quan acomiaden a mitja plantilla. I té com a únics referents i ídols, el rànquing de milmilionaris mesurat tan sols per l’èxit dels seus negocis.

Però a Àustria i a Alemanya, un grup d’economistes, analistes i estudiosos de diferent origen porta anys tractant de descobrir  en quin moment es produí el divorci entre l’economia i l’ètica i si hi ha alguna manera de tornar a reunir-les. I sí, a final del 2010 van dissenyar un model que anomenen Economia del Bé Comú, que pot semblar una utopia, però que se sustenta en referències i càlculs reals i ja ha començat a donar els primers resultats.. El principal impulsor d’aquest projecte és el filòleg, ballarí i professor d’Economia de la Universitat de Viena, Christian Felber (Salzburg, 1972).

Aquest nou model proposa que tant les empreses com les economies nacionals s’auditin sobre la base d’una llista de 17 variables que quantifiquen aspectes com la qualitat de les condicions laborals, la igualtat de salaris entre homes i dones, el repartiment mesurat de la riquesa, el nivell de democràcia interna de les empreses, com cooperen amb altres companyies similars i el valor social que aporta la  tasca que realitzen. És a dir, premiar l’ètica. De moment hi ha 70 empreses europees que ja s’hi ha apuntat. A Espanya, n’hi ha 40 d’interessades, i el nombre va creixent cada dia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Tercer cicle i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s